Načatý šampon nevydrží věčně

Většina šamponů by se měla spotřebovat do 18 měsíců po otevření. Nevíte, kdy k němu poprvé došlo? Že je používání tohoto produktu „na hraně“, to signalizuje pozměněná konzistence i omezená pěnivost. Pokud nestojíte o lupy a plísňové onemocnění, chce to okamžitou výměnu!

Jak dlouho už používáte svůj šampon? Jsou to jen týdny? Nebo spíše měsíce? Doba spotřeby veškeré kosmetiky někdy vyprší, protože její trvanlivost není věčná. A dávat si na hlavu to, co je „prošlé“, může mít následky!

Štítek není jen na ozdobu

„Převážná většina šamponů vydrží v kondici přibližně 18 měsíců po otevření. V případě, že lahvička ještě nebyla otevřena, jsou to tři roky od data nákupu,“ vysvětluje americký kosmetický chemik Vince Spinnato, který vyrábí produkty i pro známé celebrity, jako je například Jennifer Lopez, Victorie Beckham nebo Michael Jordan. Ten doporučuje pročíst si uvedené informace na zadní straně, kde dobu spotřeby najdete, a to ve znění 12M, 18M či 24M. M je pak počet měsíců od prvního využití. Potíž je však v tom, že si většina z nás nepamatuje, kdy k němu došlo. Čeho se tedy chytit?

Vizuální i čichová vodítka mnohé napoví

Je mnoho věcí, které vás na vypršenou spotřební lhůtu mohou upozornit. Dle názoru výše jmenovaného chemika jde především o barvu, konzistenci a vůni. Jasným, signálem je také snížená pěnivost. Proč se takového šamponu nadobro zbavit? Tak jistě, plýtvat nechce nikdo, ale tady jde nejen o vaši krásu, ale i zdraví.

Plísňové onemocnění kůže vážně nechcete

„Šampon s prošlou dobu použitelnosti už nemůže být účinný, takže vaše vlasy ani nemohou vypadat dobře. Jeho probíhající chemické změny podporují podráždění pokožky hlavy a s tím spojené svědění. Poté se v něm začnou množit plísně a bakterie, jež způsobují plísňová kožní onemocnění,“ upřesňuje Vince Spinnato, který varuje, že tohle celé vede i k tvorbě lupů, nadměrné mastnosti hřívy a dokonce i jejímu zvýšenému vypadávání. A jen tak mimochodem, hodně podobně to funguje i u kondicionéru.

Zdroj: www.realsimple.com/beauty-fashion/hair/hair-care/does-shampoo-expire






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat